Nieuws

 • Kermismolen-Lanaken-web Markten en kermissen 2021 08 juni 2021

  Goed nieuws : vanaf 9 juni mogen kermissen, jaarmarkten en avondmarkten opnieuw plaatsvinden.
  Uiteraard coronaproof - jij toch ook ?

 • Repair Cafe Repair Café 17 juni 10 juni 2021

  Eindelijk mogen we weer! Na een lange pauze is er opnieuw een Repair Café op donderdag 17 juni. Repair Café is dé plek waar iedereen terecht kan voor kleine herstellingen van apparaten, speelgoed, fietsen...

 • Websiteonderhoud11juni Website onderhoud 10 juni 2021

  De gemeentelijke websites lanaken.be, cclanaken.be, visitlanaken.be en pietersheim.be zijn op vrijdag 11 juni van 8u tot 17u niet bereikbaar wegens onderhoud.

 • Plansjet Poppentheater Plansjet - Zondag 18 juli 08 juni 2021

  Bij poppentheater Plansjet vzw gaan de poppen letterlijk en figuurlijk aan het dansen.
  Deze leuke voorstelling met marionetten & muziek is een leuke activiteit voor jong en oud

 • steven Low Impact Man - donderdag 5 augustus 08 juni 2021

  Steven Vromman is Low Impact Man
  Een interactieve, ludieke 'eco-comedy'.
  Een spannende blik op het komende parcours van de mensheid

 • Meneer Zee - De Beesterij (+10) Meneer Zee - De Beesterij (+10) - zondag 4 juli 08 juni 2021

  Een voorstelling geïnspireerd op 'Animal Farm' van George Orwell.
  Meneer Zee is woordkunstenaar en brengt een aantal muzikanten mee.
  Een leuke voorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar.

 • Zomerlezen Strand Bestemming bib! 08 juni 2021

  Deze zomer doen we weer aan zomerlezen!
  Een actie waaraan iedereen van 3 tot 18 jaar kan deelnemen!
  Lees 6 boeken & verdien stempels.

 • Klimaatcoach Klimaattuincoach - Nog enkele plaatsen! 08 juni 2021

  Het aantal tuinbezoeken is beperkt tot 30 per gemeente. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij om een bezoek te reserveren!

  De tuin is jouw plek bij uitstek om te ontspannen: spelen met de kinderen, werken in de (moes)tuin, vrienden ontvangen, genieten van een warme zomeravond. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je je er het hele jaar door ‘thuis’ voelt.

  Dat kan door jouw tuin klimaatrobuust in te richten! Zo is je tuin weerbaar voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. Dit zijn fenomenen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Maar met de juiste maatregelen blijft jouw tuin het hele jaar door een fijne plek!

  Heb je goesting om jouw tuin aan te pakken, maar weet je niet waar te beginnen? Laat je adviseren door een Klimaattuincoach.

 • Tour-Elentrik-1 Lanaken zoekt artistiek talent voor Street Art project Tour Elentrik 04 juni 2021

  Tour Elentrik is een Street Art Project opgestart door Treepack waarbij lokale talenten en professionele artiesten samen aan de slag gaan om saaie, grijze nutskasten op te fleuren met een laagje kunst. In Lanaken krijgen 20 nutskasten binnenkort een nieuwe look. Heb jij een artistiek talent? Je kan je opgeven tot 26 juni.

 • Schermafbeelding 2021-06-03 om 12.22.12 2de editie van de zomerschool in Lanaken 03 juni 2021

  Het OCMW van de gemeente Lanaken organiseert dit jaar opnieuw een zomerschool van maandag 9 augustus tot en met vrijdag 20 augustus. Vorig jaar kende de zomerschool een zeer groot succes. Deze zomer wordt de zomerschool georganiseerd voor leerlingen van de 3de kleuterklas en het het 1ste en 2de leerjaar. Kinderen die het de afgelopen maanden moeilijk hebben gehad met leren en die een duwtje in de rug kunnen gebruiken krijgen voorrang. Ouders kunnen hun kind inschrijven voor de zomerschool via de zorgleerkracht van hun school.

 • AED toestel Op 4 plaatsen is er een defibrillator geïnstalleerd. Dat brengt het totaal op: 23 03 juni 2021

  Er zijn 4 nieuwe defibrillators of AED-toestellen aangekocht. Deze zijn geïnstalleerd bij Hondenschool de Meute in Neerharen, voetbalclubs Fortuna Smeermaas en AA Rekem en in het lokaal dienstencentrum "Aan de Statie". In totaal zijn er 23 toestellen te vinden in Lanaken. Een overzicht.

 • Toelage kleuter-en lagere scholen kleuter-en lagere scholen krijgen toelage van 16 euro per leerling 02 juni 2021

  De kleuter- en lagere scholen van Lanaken ontvangen binnenkort een gemeentelijke toelage van 16 euro per leerling. De scholen mogen de besteding zelf invullen en net dat maakt deze toelage vrij uniek in Vlaanderen. Culturele voorstellingen, zwemlessen, soepbedeling, het Sinterklaasfeest of busvervoer zijn mogelijke bestemmingen van deze toelage.

 • Verrassing-in-je-valies Verrassingen in je valies! 02 juni 2021

  Ben je leerkracht (in spé)?
  Dan is de zomervakantie in zicht. Tijd en rust om dingen te doen die zijn blijven liggen.
  Misschien is een goed boek wel zoiets?
  Laat je deze zomer verrassen met 5 kinder - en jeugdboeken.

 • Speeltuin-Fluwijnpad-Neerharen 6 nieuwe speelpleintjes, een beachvolleybalplein, CO2-meters en steun aan verenigingen mogelijk door Vlaamse noodsubsidie 01 juni 2021

  Onze gemeente ontving in 2020 een subsidie van € 258.352 van de Vlaamse overheid als noodfonds voor het jeugd-, cultuur- en sportbeleid. Nadat alle verenigingen ondersteuning ontvingen en er speelpleintjes in 6 deelgemeenten zijn aangelegd, wordt er nog werk gemaakt van een beachvolleybalplein en de aankoop van CO2-meters.

 • Zitdagen Groeipakket Nieuw! Zitdagen Groeipakket 26 mei 2021

  De vroegere kinderbijslag is sinds 1 januari 2019 het Groeipakket. Het Groeipakket bestaat uit gezinsbijlagen en andere financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Sinds de start van het Groeipakket staan FONS, Infino, Kidslife, My Family en Parentia in voor de uitbetaling in Vlaanderen.

 • Ontwerp zonder titel (1) Heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? 25 mei 2021

  Wegens corona kan dit enkel telefonisch of op afspraak.
  Meer informatie via de website van de Federale Overheidsdienst Financiën

 • logo LIMBURG fvd Limburg Fietsvierdaagse en Maasrun ook dit jaar op alternatieve wijze 25 mei 2021

  De Limburg Fietsvierdaagse en de Maasrun zullen ook dit jaar nog in een alternatieve versie plaats vinden. Geïnteresseerden voor de Limburg Fietsvierdaagse zullen online enkele heel mooie routes kunnen downloaden. Atleten voor de Maasrun zullen hun favoriete afstand tijdens de hele maand september kunnen lopen via aangebrachte bewegwijzering op de parcours.

 • glas Glasbollen Molenweidestraat verplaatst 25 mei 2021

  Wegens grote bouwwerken zijn de glasbollen die op de Molenweidestraat stonden verplaatst.

 • Opsporingsbericht Nationaal Park afgesloten door zoektocht naar gewapende militair 25 mei 2021

  AANDACHT: De zoektocht naar de gewapende militair is nog steeds bezig. Daarom wordt het Nationaal Park Hoge Kempen uit voorzorg afgesloten voor het publiek. Het is verboden om je in het park te begeven. Ben je in de buurt? Volg de aanwijzingen van de politie op.

 • katFB Laat je huiskat onvruchtbaar maken! Vraag je kortingsbon aan 04 februari 2021

  Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot. Als extra stimulans geeft de gemeente Lanaken kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden vanaf 14 februari. De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september 2021 bij een dierenarts in Limburg.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…