Nieuws

 • Stroompanne Stroompanne 21 januari 2022

  In de gehele buurt rond Pietersheim

 • Winterbedding van de Maas c Ben Creemers Mark Dion eert het landschap van Herbricht met nieuw kunstwerk voor Kunst aan de Maas 21 januari 2022

  De eerste internationale naam voor het project Kunst aan de Maas is bekend. De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion creëert in Lanaken een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het omringende landschap. Streefdatum voor de realisatie hiervan is ten vroegste 30 juni 2022. Bovendien is het eerste werk van Benjamin Verdonck te zien in de kapel van Boyen (Dilsen-Stokkem).

 • Poëzieweek2022 Week van de poëzie 19 januari 2022

  Het is weer zover: de poëzieweek in de Lage Landen.
  Het thema van deze tiende editie: natuur.
  In de bib houden we een aantal coronaveilige activiteiten.
  Kom jij ook kijken?

 • Katmobiel Katmobiel in Lanaken - 15 februari 18 januari 2022

  Op vraag van de gemeente komt Gaia met haar katmobiel naar Lanaken. De bedoeling is om mensen te informeren over de verplichte sterilisatie van huiskatten.

 • Vlonder af (4) Nieuwe vlonder voor Pietersheim: poort Nationaal Park Hoge Kempen 14 januari 2022

  De houten vlonder in Pietersheim was dringend aan vervanging toe. De onder- en bovenstructuur is volledig vervangen. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw (RLKM) heeft het project in goede banen geleid. De VZW Toerisme heeft het budget gefinancierd. Met deze nieuwe vlonder is de toegang in Pietersheim, poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen weer helemaal top!

 • Carnaval-mededeling-2022 Grote carnavalsactiviteiten 2022 geannuleerd 12 januari 2022

  Mededeling van de organiserende carnavalsverenigingen en het gemeentebestuur over het carnavalsseizoen 2022.

 • Afvalkalender januari 2022 papier Papier & karton 11 januari 2022

  Vanaf januari 2022 wordt het papier en karton opgehaald:

  "A" op woensdag: In Veldwezelt, Kesselt, Neerharen, Rekem en Smeermaas
  "B" op donderdag: In Gellik en Lanaken

  Meer info: Kijk in de papieren afvalkalender 2022 of download de digitale versie:

 • Zitdagen Groeipakket Zitdagen Groeipakket 05 januari 2022

  Het Groeipakket (vroeger : kinderbijslag) bestaat uit gezinsbijlagen en andere financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Sinds de start van het Groeipakket staan FONS, Infino, Kidslife, My Family en Parentia in voor de uitbetaling in Vlaanderen.

 • Angst bij kinderen (Faal)angst bij kinderen - Donderdag 17 februari 2022 10 januari 2022

  In onze drukke, grote en soms onveilige samenleving krijgen steeds meer kinderen en jongeren te maken met angst.

 • Bianca-en-Anne-Pascale Vanaf maandag een dorpaanspreekpunt in elke deelgemeente 18 januari 2022

  Heb je vragen over je eigen buurt? Wil je een idee delen? Of wil je een probleem in je dorp of straat aankaarten? Kom naar het dorpaanspreekpunt in je buurt en we helpen je verder!

  In elke deelgemeente organiseren we vanaf januari een dorpaanspreekpunt in het ontmoetingscentrum. Na afloop van de sociale restaurants staan Bianca en Anne-Pascale voor je klaar.

  De dorpaanspreekpunten starten om 12u30 na het buurtrestaurant:

  Maandag 10 januari 2022 OC De Helle Kesselt
  Dinsdag 11 januari 2022 OC Jeugdpark Smeermaas
  Donderdag 13 januari 2022 Buurthuis Briegden
  Maandag 17 januari 2022 OC ’t Kloester Gellik
  Dinsdag 18 januari 2022 Dienstencentrum “Aan de Statie” Lanaken
  Woensdag 19 januari 2022 OC Kleinveld Rekem
  Donderdag 20 januari 2022 OC Berenhof Veldwezelt
  Vrijdag 21 januari 2022 OC Neerharen

 • Nieuwe-leden-BCSD Nieuwe leden Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst 06 januari 2022

  Vanaf 1 januari 2022 zetelen Anouk Verslegers (Open Vld), Willy Stöcker (Open Vld), Bert Niesten (CD&V) en Erik Knoops (Vooruit-Groen) in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zij volgen respectievelijk Tiny Peeters (Open Vld), Joeri Vangelabbeek (Open Vld) en Anita Miermans (Vooruit-Groen) op. Bert Niesten verlengt zijn vorige termijn tot het einde van de legislatuur.

 • OG-image-Vaccins-kinderen Vaccinaties 5 tot 12-jarigen 07 januari 2022

  Vaccinatiecentrum Maasland start op 15 januari met het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Er wordt enkel gevaccineerd op afspraak. Heb je een uitnodiging ontvangen voor één van je kinderen en wens je de andere kinderen ook direct mee te laten vaccineren? Dat kan!

 • Nieuw evenementenreglement in een duurzaam jasje Nieuw evenementenreglement krijgt duurzaam jasje 22 december 2021

  Een nieuw reglement moet zorgen voor duurzamere evenementen in Lanaken. Het goedgekeurde reglement is volledig in lijn met de Vlaamse doelstelling om in te zetten op het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal en het beter sorteren van afval. In het reglement wordt de Vlaamse regelgeving voor het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal uitgewerkt. Net zoals in heel Vlaanderen zal in Lanaken het gebruik van herbruikbare bekers en herbruikbaar servies bij evenementen verplicht worden vanaf 1 januari 2022. Afvalarme evenementen organiseren is het streefdoel.

 • Opgelet phishingbericht Phishing: Valse e-mailberichten "Siregar Gerechtsdeurwaarders" in naam van de gemeente 22 december 2021

  Opgelet! Er doet een phishingbericht - een vals e-mailbericht - de ronde waarin Siregar, een onbestaand advocaten- en gerechtsdeurwaardersbureau, een aanmaning tot betaling stuurt van een afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Verschillende inwoners en ondernemers uit Lanaken signaleerden ons de fraudepoging. In de e-mail staat valselijk dat de gemeente opdracht heeft gegeven tot de vordering.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…