Herinrichting Daalbroekstraat

Momenteel in uitvoering.

Op maandag 28 maart starten de herinrichtingswerken aan de Daalbroekstraat. Het doel is de snelheid op de Daalbroekstraat drastisch te verlagen.

Update vrijdag 25/03/2022:

Belangrijk bericht voor fietsers en voetgangers! Er wordt toch een doorgang voorzien voor fietsers en voetgangers, dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Voor het auto-en vrachtverkeer zal er geen doorgang meer mogelijk zijn.

Tijdens de werken zal de Daalbroekstraat tussen de hoofdingang van het OPZC Rekem en het Rode Kruis Opvangcentrum Ter Dennen volledig afgesloten zijn.
Het verkeer kan OPZC Rekem steeds bereiken via de Daalbroekstraat kant N78. Vanaf OPZC richting de Molenbergstraat is er geen verkeer meer mogelijk.
Op maandag 28 maart start men met fase 10 en 9. In de verdere werken worden de andere fases afgewerkt met als laatste fase 1, aan de ingang van Opvangcentrum Ter Dennen.
De einddatum van de herinrichtingswerken is voorzien rond het bouwverlof.

Het doel van deze herinrichtingswerken:  is het drastisch verlagen van de snelheid op de Daalbroekstraat om 2 redenen:

 • De weg loopt door een natuurgebied van Europese waarde. De hoge snelheden veroorzaken te veel geluidshinder voor de omliggende natuur, waar vooral stilte en rust moet primeren.
 • De mogelijkheid om hoge snelheden te halen veroorzaakt een zeer verkeersonveilige toestand, vooral omdat wandelaars, fietsers en ruiters op verschillende punten de Daalbroekstraat dwarsen.

Daarnaast worden er 2 herpetotunnels aangelegd. Dit zijn tunnels onder het wegdek waar slangen, amfibieën en andere reptielen veilig de weg kunnen kruisen. De herpetotunnels, uniek in Vlaanderen, worden voorzien op de plaatsen waar eerder kappingswerken zijn uitgevoerd om verbindingen te realiseren voor de gladde slang.

Met de herinrichting van deze weg kiezen we voor de veiligheid van alle weggebruikers maar ook voor ecologie. De Daalbroekstraat wordt voor alle gebruikers veiliger en de inrichting wordt aangepast aan haar functie als weg door een waardevol natuurgebied.

Op 10 plaatsen komen er ingrepen in het wegdek, een wegversmalling naar één rijstrook met een verhoogd wegdek. Op 2 van deze locaties worden er herpetotunnels ingewerkt onder het verhoogde wegdek.
 

De 10 locaties zijn:
 • Ter hoogte van Rode Kruis Opvangcentrum Ter Dennen
 • 2 ingrepen tussen Opvangcentrum Ter Dennen en het voormalige Molenberg
 • Ter hoogte van het voormalige Molenberg
 • 2 ingrepen tussen de herinrichting aansluiting Heidestraat
 • Herinrichting aansluiting Heidestraat
 • Ter hoogte van het fietspad naar Opgrimbie
 • Ter hoogte van de oversteek met de natuurbegraafplaats
 • Voorbij de inrit naar OPZC richting Rekem
   
Bekijk hier de plannen van de verschillende fases
 

Daalbroekstraat