Laat je fiets niet aan zijn (s)lot over!

Het is erg vervelend als uw fiets gestolen wordt. U kan het de dief moeilijk maken door gebruik te maken van een goed slot én uw slot op de juist manier te gebruiken.

Het is erg vervelend als uw fiets gestolen wordt. U kan het de dief moeilijk maken door gebruik te maken van een goed slot én uw slot op de juist manier te gebruiken.

Het ringslot

Het ringslot zit vast op het frame onder het zadel. Het vormt een goede basis tegen fietsdiefstal, maar een tweede slot wordt zeker aangeraden. Met dit slot kun je de fiets immers nergens aan vastbinden waardoor iemand de fiets toch nog kan meenemen. De dikte van de ring en het omhulsel bepalen de stevigheid van dit type slot. Andere benamingen voor een ringslot zijn een hoefijzerslot, een kaderslot of een frameslot.

Ringslot

A B C D E F

Het beugelslot

Dit type slot heeft een U-vorm en is relatief zwaar. Een degelijk beugelslot wordt gemaakt uit gehard staal en is breed. Het kan zowel een wiel als het fietsframe aan een fietsrek vastmaken. Een smal beugelslot is af te raden, omdat het te gemakkelijk te forceren is met een hefboom en te smal om ergens aan vast te binden. De combinatie van dit type slot met een ringslot vormt een goede beveiliging tegen fietsdieven.

Beugelslot

 

Het ringslot en kettingslot in één

De nieuwste fietsmodellen beschikken soms over een combinatie van een ringslot en een insteek kettingslot. Deze sloten zitten aan elkaar vast, zodat je maar één sleutel nodig hebt en je er ook je frame mee kunt vastmaken aan een vast voorwerp. Bij dit type slot is het van groot belang dat het kettingslot van goede kwaliteit is.

Ringslot en kettingslot in ��n

Het (spiraal) kabelslot

Een (spiraal)kabelslot wordt gemaakt uit een kabel die bestaat uit een aantal fijne staaldraden. Hoe meer staaldraden deze heeft, hoe veiliger het slot. Met wat geduld kan een fietsdief deze echter doorknippen, waardoor een kabelslot niet wordt aangeraden. Het kabelslot is echter wel flexibeler om de fiets ergens aan vast te binden in vergelijking met het beugelslot.

 

Kabelslot

 

 Het kettingslot

Een betrouwbaar kettingslot wordt gemaakt uit gehard staal en heeft een degelijk (discus) slot. De schakels zijn bij voorkeur meer dan 4 mm dik. Dit slot wordt vaak gebruikt als motorslot en laat toe om je tweewieler ergens aan vast te binden. De kwaliteit van het slot wordt bepaald door de hardheid van de schakels.

Kettingslot

Het schakelslot

Het schakelslot is een variant op het kabelslot. De stalen kabel wordt hierbij beschermd door een stalen omhulsel. Ook dit type biedt geen volledig doeltreffende beveiliging tegen fietsdieven.

 

 

Schakelslot

 

 

Enkele tips tegen fietsdiefstallen nog eens op een rijtje

  • zorg voor een geschikt slot om je fiets af te sluiten en gebruik steeds twee sloten;
  • maak je fiets uniek door graveren of labelen;
  • koop geen gestolen fiets;
  • doe als je ondanks alles toch slachtoffer bent van fietsdiefstal steeds aangifte. Dit kan o.a. via www.policeonweb.be.

 

Een gevonden fiets zoeken?

Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten tienduizenden onbeheerde fietsen op. Slechts enkele ervan kunnen onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar omdat men op het kader het rijksregisternummer van de eigenaar terugvindt. Om ervoor te zorgen dat deze 'niet gemerkte' fietsen toch bij hun eigenaar terechtkomen, kun je op volgende site zoeken in de gevonden fietsen: http://www.gevondenfietsen.be/

 

Vind je je fiets hier nog niet meteen? Probeer dan later nog eens, of schrijf je in voor de e-mailmeldingen en u wordt op de hoogte gebracht zodra een fiets met de door jou opgegeven criteria wordt gevonden.