OverKop-huis Lanaken officieel geopend

Gepubliceerd op woensdag 18 sep 2024 om 14.45
In een OverKop-huis staan de deuren open voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ze kunnen er zonder afspraak binnenlopen tijdens de openingsuren. Een OverKop-huis is een veilige plek waar de jongeren zich kunnen amuseren, rondhangen en vrienden kan ontmoeten.

Ze vinden er ook een luisterend oor bij leeftijdsgenoten, vrijwilligers en professionals als ze over gelijk welk probleem wil babbelen. Limburg telt momenteel 9 OverKop-huizen. OverKop Lanaken is een samenwerking tussen het lokaal bestuur, CAW Limburg en Arktos. Na een geslaagde zomer opent Overkop Lanaken dan officieel vandaag de deuren.

Oproep Vlaamse regering: Eind 2023 formuleerde de Vlaamse regering de ambitie om in elke eerstelijnszone een OverKop-huis te realiseren. De regering koppelde daaraan een oproep waarop lokale besturen konden intekenen. Gemeente Lanaken sprong op de kar en samen met Arktos en CAW Limburg werd er een aanvraag ingediend.

OverKop in Apollo: De aanvraag werd goedgekeurd en in juni ging het OverKop-huis in Lanaken officieus van start op de locatie Jeugdhuis Apollo in Lanaken centrum. Bij OverKop kunnen jongeren tussen 12 jaar en 25 jaar elke woensdag van 12 tot 16u. en elke donderdag van 15 tot 18u. terecht bij een  professionele hulpverlener van het JongerenAanbod van het CAW (JAC) en een jongerenwerker van Arktos.

Voor en door jongeren: Een OverKop-werking wordt voor en door jongeren gemaakt. Zij helpen mee de activiteitplanning op te stellen en zorgen ervoor dat bezoekers een OverKop-huis als een thuis beschouwen. Samen met de verschillende lokale partners uit o.a. het onderwijs, jeugdzorg en het verenigingsleven moet OverKop Lanaken uitgroeien tot een plek waar een diverse, uitgebreide groep jongeren de weg naar vindt.

Jongerenwerker Gert Klingeleers (Arktos) en eerstelijnshulpverlener Gioia Piccigallo (CAW Limburg) staan wekelijks klaar voor de jongeren met allerlei leuke activiteiten zoals een BBQ, sport, playstationtoernooien, quiz, … Bij hen kunnen jongeren terecht als ze willen chillen, nieuwe mensen leren kennen, een leuke namiddag beleven of voor een luisterend oor en een goed gesprek.

Volg ons via Instagram @overkoplanaken

Thema's

Naar top