Borstkanker

Elk jaar wordt in Vlaanderen bij 6000 vrouwen borstkanker ontdekt. 8 op de 10 vrouwen overleven de ziekte, dankzij vroege opsporing en de geïndividualiseerde behandeling. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is. Borstkanker komt meest voor bij vrouwen vanaf 50 jaar. De Vlaamse overheid organiseert daarom een bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar.

borstkanker

Wie kan deelnemen?

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen elke 2 jaar gratis een screeningsmammografie laten nemen in een mammografische eenheid, dit is een erkende radiologische dienst. Dat kan met de tweejaarlijkse uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing of met een voorschrift van de huisarts of gynaecoloog. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten en zonder verhoogd risico op borstkanker.

Kiezen voor kwaliteit

Bij 97 % van de vrouwen die een screeningsmammografie laat nemen, wordt geen afwijking gevonden die op borstkanker kan wijzen. Stelt de radioloog wel een afwijking vast, dan krijg je het advies om verder onderzoek te laten uitvoeren om te kijken wat er aan de hand is. Een afwijking op de screeningsmammografie betekent niet dat je borstkanker hebt.

Voor het opsporen van borstkanker door middel van een mammografie wordt röntgenstraling gebruikt maar de dosis is zeer laag en wordt streng gecontroleerd. De kwaliteit van elke screeningsmammografie wordt bovendien goed bewaakt.

Elke screeningsmammografie wordt door de radioloog van de radiologische dienst beoordeeld. In het Centrum voor Kankeropsporing wordt de mammografie ook beoordeeld door een radioloog die het resultaat van de eerste beoordeling niet kent. Als de beide beoordelingen verschillen beslist een derde radioloog over het eindresultaat. Deze werkwijze zorgt er voor dat meer borstkankers vroegtijdig worden opgespoord en dat minder vrouwen onnodig verder onderzoek moeten laten uitvoeren.

Herhalen is noodzakelijk

Elk onderzoek toont de toestand op dat moment. Het is belangrijk om een screeningsmammografie om de 2 jaar te herhalen. Laat je dus onderzoeken als je de uitnodiging in je brievenbus krijgt.

Gezond leven helpt kanker voorkomen

Gezond leven kan je helpen beschermen tegen kanker, maar ook voor de preventie van hart- en vaatziekten en diabetes is een gezonde levensstijl belangrijk.

Enkele tips: rook niet, eet gezond en gevarieerd, drink niet te veel alcohol, beweeg voldoende en zorg voor een goed lichaamsgewicht.

 

Heb je vragen over vroege opsporing van borstkanker? Contacteer je huisarts.

Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?
Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel naar het gratis nummer 0800 60 160.