Bewegen Op Verwijzing

Wil je meer bewegen en kan je wel een duwtje in de rug gebruiken? Doe dan beroep onze 'Bewegen-Op-Verwijzing-coach'.

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Heb je weinig tot geen tijd om te bewegen?

Je weet niet of je het wel kan om meer te bewegen.

Met deze vragen kan je aan de slag samen met een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach (BOV-coach). Deze professionele coach helpt je op weg en maakt samen met jou een beweegplan op, aangepast aan je gezondheid.

Voor wie?

  • Alle volwassenen met een gezondheidsrisico zoals overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten, valrisico, rugpijn, stress, astma of andere longziekten,…
  • Als een arts je al ooit gezegd heeft dat een beetje beweging geen kwaad kan, is het hoog tijd om de BOV-coach te contacteren.
  • Je bent gedomicilieerd in Vlaanderen of Brussel.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor het project Bewegen Op Verwijzing heb je normaal gezien een verwijsbrief van je huisarts nodig. Omwille van COVID-19 is er tijdelijk geen verwijsbrief nodig en kun je rechtstreeks contact opnemen met de BOV-coach. Die levert je 84 punten op om naar de BOV-coach te gaan. Voor een individuele begeleiding gaan er drie punten af per kwartier. Voor een groepsbegeleiding gaat er 1 punt af per kwartier.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen geen 84 punten nodig hebben om zelfstandig in beweging te blijven.

Wat is de kostprijs?

Je betaalt slechts een klein deel van de vergoeding van de BOV-coach. Dat is de persoonlijke bijdrage. Het andere deel van de vergoeding van de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid.

De individuele begeleiding kost je:
- maximum 5 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 1 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming

De groepsbegeleiding kost de deelnemer:
- maximum 1 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 0,50 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming

Sommige mutualiteiten betalen het bedrag dat je moet betalen aan de coach (gedeeltelijk) terug. Informeer bij je ziekenfonds.

Hoe werkt het?

Samen met de professionele BOV-coach maak je als deelnemer een beweegplan dat bij je past. Zo zet je de eerste stap naar bewegen. Een dagelijkse fietstocht naar het werk, elke dinsdag een wandeling met de buurman, dagelijks onderhouden van de tuin, regelmatige lunchwandeling met een collega,… de mogelijkheden zijn eindeloos.

De bedoeling is dat je jouw actief leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. De coach gaat niet samen met jou oefeningen doen, maar hij gaat samen met jou kijken welke soort beweging jij kan doen.

Wie is de BOV-coach?BOv

Voor Lanaken is dat Pieter Kamoen.

Je kan de BOV-coach rechtstreeks bereiken op volgende manieren:

  • Mail: lanaken@bewegenopverwijzing.be
  • Telefonisch: 0477 24 72 09
  • SMS: Stuur ‘bewegen’ naar 0477 24 72 09
  • Facebook: Like de pagina ‘Bewegen op verwijzing Maasland’ en bel of stuur een berichtje via de pagina

Meer info?

Bewegen op verwijzing (BOV) is een project van de Maaslandse gemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken. Het project is in samenwerking met de lokale huisartsenkringen. Het doel van dit initiatief is inwoners met een gezondheidsrisico op weg te helpen naar een actiever leven.

Dienst Welzijn

Gasthuisstraat 36

3620 Lanaken

welzijn@lanaken.be

089/730313