Dikkedarmkanker

dikkedarmkanker
 

 

 

 

 

 

MAART: MAAND VAN HET BEVOLKINGSONDERZOEK DIKKEDARMKANKER


Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 55ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar  aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk.  Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig.


In onze gemeente Lanaken liet 69.6% van de mannen en vrouwen van 56* tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de  deelname in onze provincie (69.3%).

We zijn als gemeente trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst.

* 56 jaar omdat dit cijfers van 2016 zijn.

.................................................................................................................................................
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160
tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar
www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.