Laat griep deze winter in de kou staan.

Elke winter krijgt één op de tien mensen griep. Dat lijkt misschien niet veel, maar bij risicopersonen, zoals 65+’ers, zwangere vrouwen, diabetespatiënten en chronisch zieken, kan griep ernstige gevolgen hebben. Meer nog, elk jaar sterven er honderden patiënten aan de gevolgen van griep.

griepAls je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, dus ook veel kleiner. Daarom roept Lanaken zijn inwoners uit de risicogroepen op om zich te laten vaccineren! Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar en wie veel in contact komt met personen uit de risicogroepen, kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek dit met je huisarts.

Je laat je best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar zijn er immers andere griepvirussen en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Omdat de griepvaccins elk jaar een andere samenstelling hebben, moet je je dus elk jaar opnieuw laten vaccineren, ook als je de griep al gehad hebt!

Het is trouwens een fabeltje dat je van de griepprik zelf griep kunt krijgen. In het spuitje zitten immers geen levende virusdeeltjes. Je lichaam maakt wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven, maar maakt je niet echt ziek. Als je kort na je vaccinatie toch ziek wordt, werd je waarschijnlijk al vóór de inspuiting besmet of gaat het om een ander virus dat bijvoorbeeld een verkoudheid veroorzaakt.

De griepprik, zeker bij zwangerschap!

Een zware griepaanval kan leiden tot vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht en zelfs tot een miskraam. Laat je daarom vanaf half oktober vaccineren als je dan 14 weken of meer zwanger bent. Het vaccin is volstrekt veilig! Het beschermt je baby bovendien ook na de geboorte, want hij krijgt al een deel antistoffen mee en jij kan hem ook niet besmetten, want je bent zelf beschermd!